Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík
recept podle paní Jiřiny Z Luk
Suroviny:
4 housky nebo rohlíky
100g polohrubé mouky
3 - 4 vejce
2 dcl mléka
60g másla
sůl
trochu másla na upečení housek a na potření utěrky
trochu mouky

Postup:
Housky nakrájíme na kostičky, zlehka je osmahneme na troše rozehřátého másla a dáme do mísy. Změklé máslo utřeme se žloutky dohladka, postupně vmícháme mouku a mléko, osolíme a přidáme k opečeným houskám a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Housky nakrájíme na kostičky, zlehka je osmahneme na troše rozehřátého másla a dáme do mísy. Změklé máslo utřeme se žloutky dohladka, postupně vmícháme mouku a mléko, osolíme a přidáme k opečeným houskám a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Čistou utěrku namočíme do studené vody, dobře vyždímáme a rozložíme na pracovní plochu. Potřeme máslem. Z těsta vytvarujeme na pomoučeném vále 1 velkou šišku, položíme na utěrku a opatrně zabalíme. Konce zavážeme provázkem a zabalený knedlík zavěsíme na vařečku, kterou položíme přes hrnec, kde máme připravenou osolenou vroucí vodu v takovém množství, aby byl knedlík zcela ponořený a nedotýkal se dna. Vaříme asi hodinu.

archiv receptů
autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.