Největší česká pivnice Na Spilce prochází modernizací

26. únor 2008
Tento pořad

Největší česká pivnice Na Spilce, kde za 15 let existence posedělo 4,8 milionu hostů, prochází druhou fází rekonstrukce. Úpravy zhruba za za tři miliony korun mají vylepšit interiér a péči o kvalitu čepovaného piva; pivnice s 550 židlemi v areálu pivovaru bude opět celá v provozu koncem března.

Podle informace manažera technických služeb Vladimíra Buriana, prochází po . předchozí modernizaci v pravém křídle z let 2005 a 2007 významnými úpravami levá část pivnice, pravá zůstává v provozu. Vlevo se zásadně změní interiér. Úprava výčepního zařízení, především chladicí a výčepní části, přijde na 300.000 Kč. Poté se tam budou moci návštěvníci napít nejenom ležáku Pilsner Urquell, ale také "dvanáctky" Gambrinus, která se čepuje v Plzni jen v pěti restauracích a pivních speciálů Master.

V restauraci, zbudované koncem roku 1992 za 80 milionů Kč, obnoví pivovar klenby, které nasvítí; dále omítky, malby, obložení, elektroinstalaci a vybavení. V pivnici, jež je častým centrem Plzeňanů, přibude ozvučení a mobilní pódium na přehlídky. Modernizovaná budova bude otevřena 28. března koncertem Jazz Bandu složeného z 22 amerických hudebníků.

Prostory pivnice sloužily 124 let jako skutečná spilka, tedy místo pro kvašení piva. Po zavedení cylindro-kónických tanků tam byla v roce 1992 zřízena stylová restaurace. Její název pochází ze staré pivovarské terminologie. Když ve sklepě kvasilo pivo, říkali staří sládkové, že "spílá" a odtud název Na Spilce.

Za 15 let vytočila pivnice 18.000 hektolitrů piva. V průměru je denně obsazena ze tří čtvrtin. Až 80 procent návštěvníků tvoří cizinci - Němci, Italové, ale stále více Tchajwanci a Japonci.

Restaurace Na Spilce

Pivnice patří do prohlídkového okruhu pivovaru spolu s návštěvnickým centrem, sklepy, stáčírnou, varnou a muzeem v centru města. Pivovar je po plzeňské zoo druhou nejatraktivnějším destinací kraje. Loni ho navštívilo přes 180.000 turistů z celého světa.

autor: Směna ČRo Plzeň