Menáž týdne: Vinná polévka
Ušubraný regiment, vinná polévka, šmorn nebo sucharový moučník jsou pro nás dnes jídla přinejmenším neobvyklá. Žaludek příslušníka c. a k. armády je ale znal poměrně důvěrně. Čím vším že byl voják – nejen za války – živ? Jak se lišila strava důstojnická od té pro pěšáky?
Každý týden jeden vojenský kuchařský recept z doby, kdy se sloužilo a bojovalo za císař pána.
Vinná polévka (pro jednu osobu):
0,35 l vína
4-5 kostek cukru
3 hřebíčky
malý kousek skořice
1-2 žloutky
Víno dáme vařit spolu s cukrem, hřebíčky a skořicí. V hrnku rozkloktáme 1-2 žloutky s trochou studené vody, přilije se svařené víno a vše se několikrát přelije z hrnku do hrnku, až se polévka promíchá se žloutky a trochu vychladne.
Výborná polévka na zahřátí!
Zdroj: Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska