Přiblížila nás pandemie přírodě? Ptačí hodinka zaznamenala rekordní zájem dobrovolníků

26. leden 2022

Víc než třicet tisíc lidí nedávno věnovalo jednu hodinu pozorování a určování ptáků. Cílem této akce bylo zmapovat, jak se u nás vyvíjejí ptačí populace v zimě. „V posledních letech s covidem jsme došli k tomu, že je pro nás příroda důležitá. Zájem o sčítání ptáků nebo členství v České společnosti ornitologické roste velkým tempem,“ vysvětluje její ředitel Zdeněk Vermouzek.

„Doufám také, že tento zájem se projeví i na stavu našeho životního prostředí, protože tam máme co dohánět,“ dodává jedním dechem. Vedle dat o zimním životě ptáků, co na toto roční období neodlétají do teplých krajin, také letošní ptačí hodinka přinesla nečekané výsledky. „Je to krásně vidět na mapách na webu Ptačí hodinky, jak se na různých částech republiky mění početnost jednotlivých druhů. Třeba na západě republiky je větší počet strak než na východě,“ popisuje Vermouzek jev, o kterém dosud odborníci nevěděli.

Zdeněk Vermouzek

„Lidé ptáků znají málo, což ale nemusí být překážkou pro sčítání,“ pokračuje ornitolog. Druhů, které se vyskytují v blízkosti lidských obydlí, je omezené množství, a navíc se od sebe dají z dostupných zdrojů snadno odlišit. Odborníci ptáky ale poznají už podle hlasu.

Velkým tématem u nás v zimě je krmení ptáků v krmítkách, kde také dochází nejčastěji k jejich pozorování. „S přikrmováním jsou spojená i určitá rizika, na to jsme letos chtěli upozornit vyhlášením ptáka roku zvonka zeleného, což je druh, který poměrně rychle ubývá,“ vysvětluje Vermouzek. Zvonek zelený mizí následkem tzv. krmítkové nemoci, která se šíří právě těsným kontaktem ptáků při přikrmování.

Projevuje se klimatická změna na migraci ptáků do teplých krajin? A jaké druhy ze sčítání rovnou odborníci vyloučili jako chybu? Dozvíte se v rozhovoru.

Zvuky jednotlivých ptáků odpovídají druhům  zmíněným v rozhovoru. Autorem všech nahrávek je ing. Pavel Pelz, poskytovatel licence je Česká společnost ornitologická. Děkujeme.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.