Deset „cool“ faktů o misi Curiosity

6. květen 2013

Chcete vědět víc o cestě vesmírného vozítka na Mars?

1. Přistání označovali inženýři za „sedm minut hrůzy“: signál v té době letěl z Marsu k Zemi třináct minut a protože vlastní přistání trvalo sedm minut, nemohli do něj jakkoliv zasahovat. Sonda se zkrátka musela rozhodovat úplně sama. Dobře nebo špatně.

2. Celkové náklady na misi překročily 2,5 miliardy dolarů, což je zhruba 50 miliard korun. Za to by se dalo koupit 150 tisíc nových vozů Škoda Octavia: těsně naskládané těsně za sebe by vytvořily na silnici kolonu dlouhou z Prahy do Ostravy – a zpátky!

3. Robot Curiosity váží 900 kilogramů a má rozměr menšího osobního automobilu.

4. Během přistání robota Curiosity na Marsu bylo postupně odpáleno 76 pyrotechnických náloží, které rozpojovaly různé části sondy. Nejmenší měla velikost hlavičky od sirek, největší byla o síle dynamitové patrony.

5. Při přistání na Marsu musel robota chránit tepelný štít, který se rozpálil na teplotu 2100 stupňů Celsia! Zároveň na něj působilo přetížení 11 G: vážil tedy jedenáctkrát tolik, co normálně.

6. Robot přistál jen 2,4 km od středu přistávací oblasti. Povolená odchylka přitom byla až 20 km.

7. Cesta robota ze Země na Mars byla dlouhá 563 miliónů kilometrů.

8. Kromě řady vědeckých přístrojů má Curiosity na palubě osmnáct různých kamer.

9. Maximální rychlost je 90 metrů za hodinu (1,5 metru za minutu – čili 2,5 cm/sekundu), ale předpokládá se, že ve skutečnosti bude jezdit výrazně pomaleji.

10. Robot dosud najezdil 699 metrů. Očekává se, že by měl během své mise překonat dvacetikilometrovou hranici.

Zaleťte si s Rádiem Junior na Mars! Moderovala Magdalena Šorelová.

autor: Tomáš Přibyl
Spustit audio