Sundays On Clarendon Road: Do popového limba

22. květen 2012

Pražské duo Sundays On Clarendon Road, které už od roku 2008 tvoří Jan Tůma a Jonáš Zbořil, nepatří k těm, kteří by prorazili do povědomí posluchačů nějakou závratnou rychlostí. Jsou takoví, jaká je jejich hudba – trpěliví, nevtíraví, pracující spíše pomalu a s neustálým pochybováním o své tvorbě.

Od počátku dávali důraz především na živé vystupování, kde postupně pilovali svůj zvuk a dávali najevo, kam se chtějí na hudební mapě zařadit – nepřeslechnutelná je inspirace popovějšími tracky Radiohead, jemné folkové estetice norských Kings Of Convenience nebo delikátními projekty na berlínském labelu Morr Music.

U kapely, která se takhle zásadním způsobem inspiruje v zahraničních hudebních vodách, je vždy poměrně velké riziko, že si nedokáže najít svoji vlastní tvář a skončí jenom jako pouhý revival. Sundays z této pasti imitování jiných skupin vybruslili snad nejlepším možným způsobem – zpěvák a autor textů Jonáš Zbořil je totiž přirozeným frontmanem, který na sebe strhává pozornost svým projevem, ve kterém nezapře zkušenost s divadelním vystupováním. Velkým plusem je u něj také dokonalá anglická výslovnost, což je prvek, na kterém podobné české kapely často narážejí.

První fyzický nosič, aktuální EP Walking Into Limbo, nabízí pětici skladeb, které nepřekvapivým způsobem shrnují dosavadní tvorbu kapely Sundays On Clarendon Road. Od úplných počátků, které byly v případě dvojice čistě akustické, jsou všechny skladby opatřené sice poměrně neinvenční elektronickým podkladem, který ale svoji funkci plní dostatečně. Stejně tak akustická kytara, která je decentně upozaděná – to všechno proto, aby vynikl zmíněný Zbořilův vokál – člověk se při poslechu často neubrání dojmu, že právě poměrně osobitý zpěv by si zasloužil trošku originálnější hudební doprovod. Jak ale bylo řečeno, EP je prvním releasem pod hlavičkou Sundays a jako takový funguje spíše coby zkušební nástřel než plnohodnotná deska – a na to, že jde o EP je nahrávka rozhodně nadprůměrná.

02635288.jpeg

Walking Into Limbo není nikterak zásadní deskou a sami Sundays jistě tuší, že jsou a velmi pravděpodobně zůstanou jenom lokální kapelou. Několik pozitiv ale jejich EP přináší – především znovupotvrzení faktu, že k natočení desky se solidním a současným zvukem není potřeba shánět sponzory a a drahé producenty a že profesionálně vypadající videoklip je v dnešním době možné udělat prakticky na koleně. Kdyby si tohle uvědomili i ostatní indie popové kapely, určitě by bylo ovzduší na české hudební scéně zdravější.

Sundays On Clarendon Road Walking Into Limbo EP (not on label, 2012)

EP Walking Into Limbo si můžete stáhnout ZDE.



autor: Jiří Špičák
Spustit audio