Jak se v České republice klasifikují vína?
Dá se, nedá se, dá se Pražákovi, praví oblíbená moravská poučka. Oficiální klasifikace vín je ovšem o poznání složitější a ve většině zemí se navíc liší.
Jestliže například ve Francii rozhoduje oblast původu, v sousedním Německu i v České republice se vína klasifikují podle stupně cukernatosti hroznů. Ta se měří poté, co se hrozny sklidí a vylisuje se z nich mošt. Podle toho se česká a moravská vína rozdělují na tři základní kategorie: vína stolní, vína jakostní a vína přívlastková.
Přívlastková vína kromě vyšší cukernatosti hroznů musí splňovat i další podmínky včetně hodnocení komise expertů. Tato nejvyšší kategorie vín se pak dále dělí na vína kabinetní, pozdní sběr, vývěr z hroznů, výběr z bobulí a výběr z cibéb.
Mezi přívlastková vína patří i takzvaná ledová vína, která na vinici vydrží až do prvních mrazů a musí být sklízena za teploty minimálně mínus sedm stupňů celsia.
Poslední kategorií přívlastkových vín je víno slámové. U toho zase platí, že hrozny musí alespoň tři měsíce ležet na slámě nebo rákosí.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Denacifikace je v Německu citlivé téma. Ukrajinský konflikt ale způsobil obrovský posun, popisuje Bříza
-
Na hlavním nádraží v Hamburku je po útoku nožem 17 zraněných. Policie podezřelou zadržela
-
Špitálníková: Nevím, jestli Severokorejci v mé knize říkají na sto procent pravdu. A je mi to jedno
-
Když budu mít důvěru, tak samozřejmě budu rád, říká o pokračování u českého hokejového týmu Rulík