Jaké spropitné se dává v restauraci?
Podle nepsaných pravidel by to mělo být 10 procent z utracené sumy. V praxi to ale funguje jinak.
Podle průzkumu z loňského roku téměř 80 procent zákazníků zaokrouhlí útratu nahoru a na procenta nehledí. Pokud jsou lidé s jídlem, pitím i obsluhou spokojení, ochotně dají navíc i vyšší částku. Aspoň někdy dávají spropitné v restauraci skoro všichni dotázaní.
Když se podíváme za hranice České republiky, v mnoha zemích je to jinak. Například ve Spojených státech očekává číšník nebo servírka dokonce dvacetiprocentní dýško, protože tvoří významnou součást jejich platu.
V Japonsku byste naopak jakoukoliv částkou navíc obsluhu urazili. A třeba ve Finsku nebo Dánsku je spropitné už zahrnuto v ceně na celkovém účtu.
Peníze navíc jako poděkování za poskytnuté služby se netýkají jenom pohostinství. Dýško tak může dostat i dobrá kadeřnice, šikovný řemeslník nebo milá pokojská.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Možná Putin válku nechce zastavit, uvedl Trump. Kreml tvrdí, že je připraven jednat s Kyjevem
-
Oslovila mě jednoduchost pohřbu a soustředěnost lidí. Papež František byl neformální, vzpomíná biskup
-
Mohutný výbuch v íránském přístavu u města Bandar-Abbás zabil čtyři lidi, zraněných je 561
-
‚Byl to papež se srdcem otevřeným.‘ V Římě se s Františkem rozloučili státníci i desetitisíce věřících