Plesnivé víno – velmi drahá specialita
Botrytické víno je přírodně sladké víno, které se vyrábí z takzvaných cibéb neboli seschlých bobulí hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.
Vlákna houby pronikají slupkou bobulí a způsobují trhliny, jimiž se odpařuje voda. V bobulích tak dojde ke koncentraci cukrů a dalších žádoucích látek. Ve finále vypadají bobule zhruba jako rozinky.
Klíčové je pro tento proces počasí, nejlépe dlouhý suchý podzim bez ranních a nočních mrazíků. Pokud nejsou klimatické podmínky ideální, plíseň namísto vysychání způsobí hnilobu hroznů, a tím jejich znehodnocení.
Sběr cibéb se provádí ručně v několika etapách, vždy se vybírají jen ty dostatečně vysušené a ihned se zpracovávají. Část napadených hroznů se na keřích nechává, aby se mohla plíseň dále šířit.
Náročnost takového sběru i nejisté počasí se samozřejmě projeví ve vysoké ceně vyrobeného vína.
Nejznámější botrytická vína pocházejí z francouzské oblasti Sauternes a maďarského Tokaje. U nás se vyrábějí vzácně, pouze při vhodném počasí.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Od vojína po šéfa armády. Černochová přinesla na vládu návrh na zvýšení platů, jde o více než miliardu
-
ŽIVĚ: Uprchlíci přispívají do rozpočtu víc, než kolik země vydá na pomoc. Poslouchejte debatu Česko 2025
-
Česko zasáhnou ve středu a ve čtvrtek silné bouřky. Doprovodí je velmi silný déšť, vítr i krupobití
-
Nůžky mezi typy domácností se rozevírají. Chudší lidé s dětmi jsou na tom hůř než senioři, hodnotí Prokop