Z laboratoře do vaší kuchyně – výroba droždí je věda
Kynuté borůvkové knedlíky, voňavý tvarohový koláč nebo křupavý rohlík mají společnou jednu důležitou surovinu, a tou je droždí. Díky němu je pečivo krásně nadýchané.
Výroba droždí začíná v laboratoři v malé zkumavce o objemu jen několika mililitrů. Kvasinková buňka pomocí cukru z melasy za přítomnosti kyslíku a přídavku živin rychle roste a pomnožuje se. V několika stupních kvašení se postupně získává požadované množství droždí.
Po oddělení zbytků melasy a živin vzniká kvasničné mléko. Z něj už jenom zbývá odstranit vodu a droždí se může zabalit, uskladnit v chladu a následně rozvézt k zákazníkům.
Čerstvé pekařské droždí je živý organismus, který obsahuje živé buňky kvasinek. Ty se po smíchání s moukou a vodou nebo mlékem začnou rychle množit. Při tomto procesu dochází k přeměně cukru, přirozeně obsaženého v mouce, na oxid uhličitý a alkohol.
Právě oxid uhličitý je zodpovědný za nakynutí těsta, zatímco alkohol se během pečení odpaří.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusové se učí ze svých chyb a rychle obnovují síly, jsou hrozbou číslo jedna, varuje exšéf armády Opata
-
Voják, který se na útěku rval, ale nezabíjel. Příběh Juliána Slepeckého, který chtěl na Západ
-
Uvítal bych, kdyby do Českého Švýcarska mohli lidé vcházet na vlastní nebezpečí, říká šéf parku Kříž
-
‚Dokud nezískáme zmrazené peníze z fondů, nebude nový rozpočet EU‘. Orbán opět hrozí vetem v hlasování