Oldřich Sahajdák: Michelinská hvězda je pro kuchaře jako Oscar pro herce

rozhovor s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem, který je spoludržitelem michelinské hvězdy, o úrovni českých restaurací, gastronomii i svých zkušenostech z Německa a Nového Zélandu
Od dětství byl v kuchyni, a to proto, že jeho maminka i babičky byly kuchařky. V současné době se restaurace, jejímž je šéfkuchařem, chlubí michelinskou hvězdou. Jak dlouhá cesta vede k takovému ocenění? Také nad tím se zamyslel Oldřich Sahajdák v rozhovor s moderátorem Václavem Žmolíkem.
„Michelinská hvězdička je jako pro herce Oscar, opravdu prestižní ocenění,“ uznává Oldřich Sahajdák v úvodu rozhovoru s tím, že tato kuchařská cena dává celému týmu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise důvěru. „Víme, že něco umíme a děláme dobře,“ zamýšlí se.
„Maminka byla kuchařka a obě moje babičky také. Doma jsem se pořád motal v kuchyni a ochutnával,“ vzpomíná Oldřich Sahajdák. Když ho přešly dětské sny o kariéře kosmonauta nebo popeláře, rozhodl se pro kuchařinu. Dnes však přiznává, že se mu na učilišti nelíbilo. „Nenaučil jsem se tam nic, co bych dnes používal. Všechno mi dala až praxe,“ tvrdí.
„Po vyučení mi zavolal kamarád, který pracoval v Německu. A to mi změnilo profesní dráhu,“ zdůrazňuje svou první zahraniční zkušenost. „Vařil jsem v restauraci pět kilometrů od Frankfurtu nad Mohanem. Tehdy jsem zjistil, že se najdou lidé, které práce baví,“ vysvětluje s tím, že jeho kolegové neustále debatovali o receptech, probírali spolu jídla a jednotlivé suroviny. „Stahovali jsme zvěřinu, chodili jsme na houby,“ vyjmenovává některé zážitky Oldřich Sahajdák.
Dnes se soustředí hlavně na českou kuchyni. „Kdo jiný by měl vařit českou kuchyni než Čech? Myslím, že je logické, když vařím kuchyni, kterou od dětství znám,“ uvažuje a vyjmenovává trumfy české kuchyně, mezi které dnes patří pražská šunka, okurky ze Znojma nebo třeba chřest z Ivančic. „V restauraci používáme čerstvé lokální suroviny. Například zelenina by měla být vytažená jen jeden dva dny ze země,“ popisuje.
Jaké jídlo má nejradši? Jak hodnotí kvalitu českých restaurací? A proč rád vaří podle kuchařky Marie B. Svobodové z roku 1894? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.
Záznam celého rozhovoru s Oldřichem Sahajdákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.
I Oldřich Sahajdák položil posluchačům otázku soutěže Zlaté momenty. Ta se tentokrát týkala gastronomie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rod: Sázka na obranný průmysl může být naším pilířem na 20 let. Po válce bude třeba naplnit sklady
-
Rusko je připraveno na mír, ale musí se mu vyhovět, říká politolog Just
-
Sparta po devíti ligových výhrách v řadě prohrála, nestačila na Liberec. Jediný gól vstřelil Višinský
-
‚Parchant jeden.‘ Schillerová se opřela do premiéra Fialy kvůli schůzce o obraně. Podle něj ztrácí nervy