Zdeněk Pohlreich: Každá dobrá restaurace má správnou vůni
![](https://radiozurnal.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_16x9_tablet/public/images/02935022.jpeg?itok=DTKP5gnT)
Rozhovor se známým šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem o letním grilování, restauracích v Česku, ale také o tom, že čeští kuchaři neumějí dobře jíst
„Chtěl jsem ukázat, že je třeba dělat věci opravdu z gruntu dobře,“ tvrdí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který se zviditelnil pořadem Ano, šéfe! Ve vysílání Hosta Radiožurnálu však uznal, že boj s kuřecími prsíčky s broskví už dávno vzdal. „Je to ztracená bitva,“ domnívá se.
Dobře vařit se však může naučit kdokoliv z nás. „Můžete se naučit základní technické postupy, doplnit znalost surovin. Pokud to zvládnete, máte vyhráno,“ uvažuje a dodává, že poté je třeba ovládnout mysl a nedělat některé věci příliš složitě.
„Nejnebezpečnější v kuchyni je kuchařské ego,“ varuje.
„Jsou to neověřená čísla, ale Praha má jen o polovinu restaurací méně než New York, což je nepoměr,“ zamýšlí se Zdeněk Pohlreich. Restaurací a hospod je podle něj v Praze až neskutečné množství.
Jejich hlavní problém vidí v tom, že kuchaři neumějí dobře jíst. „Lidé, kteří pracují v restauracích, vaří jídlo, které většinou nejedí, ať už z ekonomických nebo časových důvodů,“ popisuje.
Chuť se podle Zdeňka Pohlreicha musí trénovat na kvalitních potravinách. „Pokud nemáte trénink, těžko pak něco předvedete na talíři,“ dodává. Zároveň uznává, že práce v kuchyni je náročná. „Děláte milión věcí dohromady, do toho horko a stres,“ nastiňuje.
Jak podle Zdeňka Pohlreicha vypadá správná grilovačka? A proč není třeba maso dlouze nakládat? Také to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://radiozurnal.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://radiozurnal.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.