Zpěv při vaření je dobrý zvyk. Věřím, že pomůže uvařit lepší jídlo, říká Pavel Maurer
Pokládali jste si někdy otázku, proč jídlo od našich babiček tak chutná? Možná je to tím, že si při vaření často zpívaly a nikam v kuchyni nespěchaly. Jak to mají profesionální kuchaři v restauracích? Své o tom ví taky gurmet Pavel Mauer.
Nedávno mi napsal jeden posluchač, že miloval jídlo od své babičky, protože bylo nejen dobré, ale že si při vaření vždycky zpívala. Psal ještě, že jeho maminka byla také skvělá kuchařka, ale jídlo už nemělo tu pravou babiččinu přidanou hodnotu. Maminka většinou přiběhla z práce a uvařila ve spěchu, měla toho moc a jídlo bylo pro ni jen dalším úkolem v každodenním shonu, zatímco babička se v podstatě mazlila s každou ingrediencí.
Napsal mi také, že proto nerad chodí do restaurací, neboť si myslí, že většina kuchařů vaří spíše ve stresu než v pohodě a on to v jídle cítí. Já musím říci, že na tom něco je, ale současně také musím bránit spoustu kuchařů, které osobně znám a kteří mne nechali i malinko nahlédnout pod pokličku svého svatostánku.
Záleží na povaze a plánování
Ne všichni jsou ve stresu, a také dost záleží na jejich povaze a též, jak si to dokáží naplánovat, zorganizovat a zařídit. Pokud si někdo otevře hospodu s malou kuchyní a velkým počtem židlí, nemůže tenhle nepoměr nikdy dostihnout.
Pokud si kuchař neudělá pořádnou přípravu jídla a surovin dopředu, tak to prostě nezvládne, a když si šéfkuchař hrdě a nezodpovědně napíše na jídelní lístek 100 různých pokrmů, aby to vypadalo dobře, nikdy to nemůže dokázat v dobré kvalitě a duševní pohodě.
Profesionálové bez nervů
Když ovšem přijedete třeba do vesnice Horní Dubenky do Bistrot de Papa, vidíte rovnou do pánviček v otevřené domácí kuchyni a papá se usmívá. Šéf Jan Kracík z Port-au-feu je na place také vždy v pohodě. Jeho podnik má málo stolů a on se může věnovat vysoké gastronomii a každému hostu zvlášť. Nikdy jsem jej neviděl v nervech.
Další třeba David Grunza, co vařil v Peci pod Sněžkou, v Rakousku a nyní ve Špindlerově Mlýně, ten nad plotnou úplně září. A Jiří Štift z Mandarinu, Roman Paulus z Alcronu nebo David Šašek z Arie, to je úžasná symfonie jídla a pití a k tomu jejich klidný úsměv na tváři.
I když mají restauraci plnou hladových hostů, ani nehnou brvou, že by je to nějak znervózňovalo. Vše klape jako hodinky. Nevím, kolik profesionálních kuchařů si při práci také ještě zpívá, ale každopádně je to dobrý zvyk. A já věřím, že jim to možná i trochu pomůže uvařit lepší omáčku, nebo usmažit chutnější řízek.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Muž blízký Kremlu stál za pádem banky v Česku, škoda byla 1,4 miliardy. Státní zástupce ho obžaloval
-
Očekávat, že se kvůli utrpení lidí budou teroristi chovat jinak, je strašně špatná strategie, říká Pánek
-
Konec války na Ukrajině? Optimismus není na místě. Rusko z požadavků nesleví, míní analytik Smetana
-
Rozhodla naše vyloučení. Musíme být více disciplinovaní, ví Voženílek po první prohře na turnaji