Přídatné látky do potravin

1. duben 2005
Vaše téma

Pořad Vaše téma byl dnes věnovaný přídavným látkám do potravin, tak zvaným éčkům. Pokud jste se někdy dívali pozorněji na obal některého potravinářského výrobku, určitě jste si všimli přísad, jako je E251 nebo E305 a tak dále. Co se skrývá pod tak zvanými E kódy a jestli jsou tyto látky pro náš život nebezpečné jsme se snažili zjistit.

Hana Jurášková: Shrňme to tedy, co jsou vlastně ta éčka, která nacházíme na obalech potravin? Podle mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniely Kolejkové jsou to především bezpečné látky, které takto označuje Evropská unie.

Daniela Kolejková: Přídatné nebo aditivní látky, které jsou běžně známy právě pod tím lidovým označením éčka, jsou látky, které prošly určitým hodnocením, například toxikologickým a mnoha dalšími a znamenají, že jsou v určitém množství, v určitých potravinách.

Hana Jurášková: Každý výrobek obsahovat éčka nemusí. Nemají je například základní potraviny, jmenovat můžeme například cukr, mouku a podobně.

Daniela Kolejková: Jsou to takové potraviny, jako je například med, káva, některé další výrobky, které éčka nesmí obsahovat celou řadu třeba i jiných látek. Nicméně v tomto případě je asi nejlepší orientací skutečně etiketa výrobku, kde je povinností výrobce uvádět na obalech všechny použité látky a to tedy i látky přídatné. Pokud ty látky tam uvedeny nejsou, v tom případě by v potravině přídatné látky také být neměly.

Hana Jurášková: Tak zvaná éčka jsou látky, které se běžně do potravin přidávají. Kódy E jim dala Evropská unie a to s dobrým úmyslem. Každý výrobek označený na obalu látkou s tímto kódem bude přinášet zákazníkům jistotu, že je bezpečný. Mezi lidmi se ale začali šířit informace, že jsou éčka rakovinotvorná a zdraví nebezpečná. Proto se o nich stále diskutuje. Podrobnosti má vedoucí odborné skupiny pro speciální potraviny a aditiva Státního zdravotního ústavu Daniela Vinklerová.

Daniela Vinklerová: Původní její záměr měl být, že pokud ta látka dostane právě tenhleten E kód, tak je to látka bezpečná, která byla toxikologicky vyšetřena.

Hana Jurášková: Číselná označení pro látky s kódem E nejsou mezinárodně shodná. Jde o označení pouze pro státy Evropské unie. V Americe například mají pro stejné látky jiná označení. Pokud se ale rozhodnou své výrobky dovážet do Evropy, musí respektovat právě to evropské označování.

Daniela Vinklerová: Pokud se cokoliv dostane na evropský trh, tak se musí respektovat tedy označení, které je používáno v Evropě.

Hana Jurášková: No a co říci na závěr? Podle odborníků nejsou tak zvaná éčka rakovinotvorná, ani nijak životu nebezpečná. Výrobci navíc od tohoto označování částečně upouštějí. Právě z důvodu, že kódy E nebudí v zákaznících důvěru.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Hana Jurášková