Na návštěvě u slavného gurmána Jindřicha VIII.
Z panovníků tudorovské dynastie je bezpochyby nejslavnější Jindřich VIII., který proslul jednak jako manžel šesti žen, ale také jako příznivec dobré kuchyně. Ta největší byla v jeho paláci Hampton Court u Londýna a zachovala se dodnes.
Jindřich VIII. měl pověst konzumenta kvalitního jídla a žen. Praví se to o něm na webové stránce o paláci Hampton Court. Co se kvalitního jídla v době tudorovské dynastie týče, pozoruhodné je, že právě za Jindřicha VIII. v první polovině 16. století se do Anglie dostaly první krůty.
Ale ne hned jako vánoční pochoutka. Tehdy byly považovány za vhodný zdroj živin pro invalidy. Kdy se staly v Anglii vánoční specialitou? To je otázka pro Johna Symnodse, který působí jako průvodce po Francii a jiných zemích evropského kontinentu.
"Pokud vím, krůty začaly jako vánoční pochoutka až ve viktoriánské době. Byly a jsou dodnes součástí oslavy díkůvzdání ve Spojených státech, protože slavní britští poutníci do Ameriky v 17. století, zvaní Pilgrim Fathers, slavili první dožínky s pečenou krůtou. To byla pro ně tehdy novinka," vysvětlil John Symonds.
O Jindřichu VIII. a jeho skvostné tabuli řekl: "Každý, kdo viděl obraz Jindřicha VIII., ví, že to byl mohutný muž. Aby udržel takovou tělesnou schránku, musel toho hodně sníst. V paláci Hampton Court pořádal velkolepé bankety za účasti stovek lidí. Bankety trvaly mnoho hodin a jedlo se při nich prakticky všechno, co se hýbalo. Obzvlášť oblíbenou pochoutkou byla pečená labuť. Dnes je to chráněný druh, ale tehdy se labutě pojídaly zcela běžně. Jiným oblíbeným chodem byl velký pták nadívaný menšími. Navrchu byla dejme tomu velká labuť, uvnitř pak různé vrstvy husí a kachen a čím dál tím menších ptáků, až nakonec uprostřed byla křepelka."
Jindřich VIII. nebyl jen mohutný jedlík a sukničkář. Ve svých 27 letech prý osobně komponoval skladbu nazvanou Kratochvíle s dobrou společností. To bylo osm let po jeho nástupu na trůn. Ale zpátky ke kuchyni jeho veličenstva v paláci Hampton Court.
Každým dnem se tam dvakrát denně vyvařovalo pro 800 lidí, kteří měli nárok se v paláci stravovat. Z nich velká většina bylo služebnictvo. V paláci je víc než tisíc místností. Je to největší palác v Anglii. V jeho kuchyních tehdy pracovali hlavně muži a důvod byl prostý. Obsluha královských rožňů a obřích kotlů a dalších nádob nad ohněm s připraveným jídlem si vyžadovala silné paže.
Z hlavních chodů jídla té doby se zachovaly dodnes na příklad anglické koláče. Ale musím vás zklamat. Nebyly to koláče sladké jako naše. Nejznámější anglický koláč - steak and kidney pie - je hovězí s ledvinkami v těstíčku. Uvnitř je skvělá omáčka. Je to výborná pochoutka, mohu vám ji vřele doporučit. Na rozdíl od labutí, které už dnes nesmí lovit nikdo. Jsou totiž chráněné královským výnosem.
Zvětšit mapu: Palác Hampton Court ve Velké Británii
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Advokát tvrdil, že se zasmál, když jeho klient psal nenávistné příspěvky o dětech. Hrozí mu trest
-
Genetici vzkřísili ‚zlovlka‘ ze Hry o trůny. Chtějí i návrat mamuta a tasmánského tygra
-
Proruská jednotka poslala Čecha válčit proti Ukrajině, státní zástupce ho i její členy obžaloval z terorismu
-
Hokejisté Brna vyhráli rozhodující sedmý duel semifinále na Spartě 3:1. Ve finále vyzvou Pardubice