V netradiční americké restauraci objevili recept na předvolební rozbroje
Americké město Milwaukee je známé coby průmyslová, ekonomická i kulturní metropole státu Wisconsin. Už několik let je ale také jednou z hlavních destinací těch, kteří si rádi pochutnají na dobrém jídle. To má přitom moc přímo zázračnou, dokonce dokáže rozptylovat i předvolební chmury.
Jezte lokálně, myslete globálně – to je heslo restaurantu, který vyrostl na docela netradičním místě uprostřed Milwaukee. Budova, ve které se nachází, sloužila jako hasičská zbrojnice.
Manažerka a spolumajitelka Sonia Sandroni mi ukazuje dobové fotky na stěnách renovované zbrojnice. Tam, kde teď hosté spokojeně konzumují snídani a americkou specialitu brunch, tedy něco mezi snídaní a obědem, před sto lety odfrkávali koně, kteří tahali hasičskou stříkačku.
Sonia a její manžel Peter patří k průkopníkům jídelní renesance, která z Wisconsinu a Milwaukee v posledních letech vytvořila ceněné místo na mapě každého amerického gurmána.
Trochu jiná restaurace
Americko-kolumbijský pár otevřel Hasičskou zbrojnici číslo 3 jako svůj už druhý podnik, ve snaze zachovat prázdnou a chátrající budovu v její původní podobě.
Tak trochu jinak pojímají Sandroniovi i celý restaurační byznys. Jak vystudovaná inženýrka Sonia vysvětluje, svým způsobem ho berou jako službu komunitě, byť výdělečnou.
Jídla tu však nestojí tolik, na paměti mají snahu neplýtvat a hlavně pracovat s lokálními produkty. Až na drobné výjimky jsou všechny potraviny vypěstované místními farmáři z Wisconsinu.
Regionální symbióza
Jak mi o několik desítek kilometrů dál na své farmě a moštárně říká Bill Stone, je to symbióza, která funguje na jedničku. Zdejší jablka, mošty, marmelády a další výrobky putují na stůl gurmánů v Milwaukee už léta. Propojování zákazníků s místními výrobci ale není jediný benefit.
Spolupráce farmářů, kteří jsou většinou konzervativněji založení, s městským restauratérem z mnohem liberálnějšího prostředí, vytváří ještě i mnohem jemnější předivo.
Jídlo spojuje
Peter Sandroni mi zpátky v Milwaukee vysvětluje, že vytvořit fungující síť místních dodavatelů mu trvalo léta. Úsilí se vyplatilo – nejen podnikatelsky, ale hlavně lidsky. Vidět je to podle něj i teď před volbami, kdy spolu Američané z opačných politických pólů často ani nejsou schopní mluvit.
Liberální šéfkuchař, který původně vystudoval a pracoval jako politolog, a jeho konzervativní farmáři spolu prý nejen dokáží najít řeč, ale také velmi dobře chápou, že problémy musí řešit společně. Výsledek tu lidé můžou ochutnat přímo na talíři.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Supercela dorazila na Moravu. Padaly až pěticentimetrové kroupy, silnice blokovaly stromy
-
Na trati mezi Prahou a Brnem projel návěstidlem vlak. Od srážky s rychlíkem ho dělilo 53 metrů
-
Dotace, Epstein, ústavní žaloba. Musk a Trump se hádají přes média, americké akcie padají
-
78 aukcí, 4 kupci. Část darovaných bitcoinů se prodala za dvě minuty, ministerstvo je nabízelo se slevou