Uzená krkovice s křenovou omáčkou mandlemi
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny na Starém Městě pražském Martina Faltuse.
Ingredience:
- Uzená krkovice - 0,5 kg
- Máslo - 0,1 kg
- Hladká mouka - 0,05 kg
- Hovězí vývar - 0,4 l
- Smetana - 0,2 l
- Drcené mandle - 0,05 kg
- Nastrouhaný křen - 4 lžíce
- Cukr
- Sůl
Postup:
- Z másla a mouky si v hrnci připravíme světlou jíšku
- Postupně za stálého míchání přiléváme vývar
- Přivedeme k varu a vaříme, dokud omáčka dostatečně nezhoustne
- Poté přidáme smetanu, dosladíme a dosolíme
- Nakonec přidáme strouhaný křen a drcené mandle, které jsme zlehka osmahli na pánvi
- Přivedeme k varu a hned vypneme
- Uzené maso přeléváme na talíři omáčkou a jako přílohu podáváme houskový knedlík
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.