Uzená krkovice s křenovou omáčkou mandlemi

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny na Starém Městě pražském Martina Faltuse.

Ingredience:

  • Uzená krkovice -  0,5 kg
  • Máslo - 0,1 kg 
  • Hladká mouka - 0,05 kg
  • Hovězí vývar - 0,4 l
  • Smetana - 0,2 l
  • Drcené mandle -  0,05 kg
  • Nastrouhaný křen - 4 lžíce
  • Cukr
  • Sůl

Postup:

  • Z másla a mouky si v hrnci připravíme světlou jíšku
  • Postupně za stálého míchání přiléváme vývar
  • Přivedeme k varu a vaříme, dokud omáčka dostatečně nezhoustne
  • Poté přidáme smetanu, dosladíme a dosolíme
  • Nakonec přidáme strouhaný křen a drcené mandle, které jsme zlehka osmahli na pánvi
  • Přivedeme k varu a hned vypneme
  • Uzené maso přeléváme na talíři omáčkou a jako přílohu podáváme houskový knedlík
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.