Domácí pepřové tagliatelle

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Suroviny na omáčku - 2 porce:

  • 100 g pancetty nebo tyrolského špeku
  • 1 střední šalotka nasekaná najemno
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 ks čerstvého zeleného chřestu
  • 150 ml smetany
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka 
Příprava:

  • V rendlíku rozehřejeme olivový olej a přidáme nasekanou šalotku s pancettou
  • Lehce orestujeme a přidáme zelený chřest nakrájený na 1 cm dlouhé špalíčky
  • Okořeníme a zalijeme smetanou, kterou svaříme na cca 2/3
  • Na závěr přidáme nastrouhaný parmazán
  • Do omáčky opatrně vmícháme uvařené těstoviny a nandáme na talíř 
  • Posypeme lístky natrhané bazalky

Suroviny na tagliatelle:

  • 1 ¾ mouky na těstoviny semoliny (nebo polohrubé)
  • 6 vaječných žloutků
  • 1 celé vejce
  • 1 ½ lžičky olivového oleje
  • 1 lžíce mléka
  • 10 kuliček čerstvě nadrceného černého pepře
Příprava:

  • Všechny suroviny smícháme postupně v hnětači
  • Začneme moukou, solí, pepřem, vejci a na konec olejem a mlékem
  • Když je těsto dobře propracované, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme 30 minut odstát
  • Po odstátí rozválíme na tenké skoro průhledné pláty a dobře je pomoučníme
  • Pak postupně překládáme na menší a menší pláty, které pak nakrájíme na 2 cm silné nudle
  • Nudle položíme na pomoučněnou utěrku nebo pověsíme na ramínko a necháme je lehce zaschnout
  • Tagliatelle dáme vařit do vroucí osolené vody a vaříme necelých 10 minut
  • Uvařené těstoviny scedíme a rovnou zamícháme do připravené omáčky
autor: Denisa Jeřábková