Vepřová panenka se švestkami

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 4 válečky z vepřové panenky po 150 g
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g sekaných vlašských jader
  • 0,1 l červeného vína
  • vývar na podlévání
  • olej
  • sůl

Postup:

  • Sušené švestky nakrájíme a zakapeme vínem
  • Vepřovou panenku nařízneme dlouhým špičatým nožem tak, aby vznikl otvor, který vyplníme namočenými švestkami a ořechy
  • Panenku zavřeme párátky, osolíme a na oleji opečeme
  • Potom podlijeme trochou vývaru a zvolna pečeme doměkka
  • Podáváme s bramborovou kaší
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.