Čočková polévka s vejcem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.
Ingredience:
- 250 g čočky
- 200 g anglické slaniny
- špetka soli
- 1 l hovězího vývaru
- 50 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 vejce
Postup:
- Čočku den předem namočíme do studené vody
- Druhý den ji ve vývaru uvaříme doměkka
- Jakmile přivedeme čočku k varu, přidáme na kousky nakrájenou anglickou slaninu
- Pomalu vaříme a dochutíme
- Z mouky a másla si uděláme tmavou jíšku a zahustíme polévku
- Ve sklenici rozšleháme vejce a nakonec vlijeme do polévky a zamícháme
- Polévku necháme ještě asi 3 minuty vařit
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.