Čočková polévka s vejcem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 250 g čočky
  • 200 g anglické slaniny
  • špetka soli
  • 1 l hovězího vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 vejce 

Postup:

  • Čočku den předem namočíme do studené vody
  • Druhý den ji ve vývaru uvaříme doměkka
  • Jakmile přivedeme čočku k varu, přidáme na kousky nakrájenou anglickou slaninu
  • Pomalu vaříme a dochutíme
  • Z mouky a másla si uděláme tmavou jíšku a zahustíme polévku
  • Ve sklenici rozšleháme vejce a nakonec vlijeme do polévky a zamícháme
  • Polévku necháme ještě asi 3 minuty vařit
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.