Cibulová polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Coda Davida Šaška.
Ingredience:
1500 g očištěné cibule nakrájené na půlkolečka
220 g čerstvého másla
1 l suchého bílého vína
1 l telecího vývaru (nebo kuřecího)
150 g demiglace
Buquet garni (pórek, tymián, bobkový list, plochá petržel)
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
Postup:
1. V hrnci (obsah 5l) rozehřejte máslo, přidejte cibuli a za občasného, ale důkladného promíchání duste pod poklicí na mírném ohni. Duste asi 1 hodinu, dokud nedosáhnete tmavší hnědé barvy.
2. Přilijte ½ l vína, nechte z části odpařit, přidejte buquet garni a dolijte zbytek vína.
3. Asi po 10 minutách přidejte vývar, demiglace, trochu soli a pepře.
4. Vše přiveďte k varu. Můžete přidat a důkladně rozmíchat menší lžíci jíšky. Celý obsah svařte asi o třetinu.
5. Vyjměte buquet garni (doporučuji trochu vyždímat), dochuťte solí, pepřem, listovou petrželí, drobnými lístečky tymiánu a můžete podávat.
6. Podávejte v šálcích s 1 cm silnými tousty z francouzské bagety a vše zapečené silnější vrstvou sýru Comte - nebo jako ekonomičtější variantu sýrem ementálového typu.
Poznámka:
Výsledná dávka tohoto receptu je cca 1,8 l = 9 porcí (200ml/porce).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.