Taglierini s mořskými plody

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Ingredience:

  • taglierini
  • 4 krevety
  • kalamáry 100 g 
  • 12 slávek
  • olivový olej 100 ml
  • 1 stroužek česneku
  • chilli sušené nebo čerstvé
  • sůl
  • pepř černý
  • velkolistá petržel
  • bílé víno 50 ml
  • 2 rajčata
  • máslo 20 g

Postup:

  • Těstoviny uvaříme v osolené vodě 
  • Rajčata rozřízneme na šestiny, vyřízneme semínka a dužinu nakrájíme na kostičky
  • Krevety oloupeme a jejich hlavy vymačkáme do misky
  • Kalamáry očistíme a pokrájíme
  • Slávky omyjeme a zkontrolujeme, že jsou zavřené (otevřené vyhodíme)
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky a spolu se špetkou chilli orestujeme na rozpálené pánvi s olivovýmn olejem
  • Přidáme vymačkané vnitřky z hlav krevet, které omáčce dodají silnou rybí chuť
  • Poté přidáme krevety, kalamáry a slávky
  • Lehce promícháme a zastříkneme vínem
  • Po chvilce se začnou slávky otevírat. Vyjmeme je z pánve, aby se nevysušily
  • Necháme odvařit víno, přidáme uvařené těstoviny, nasekanou velkolistou petržel a zakápneme olivovým olejem
  • Pokud chceme mít omáčku krémovou, přidáme kostičku másla a omáčku již nevaříme
  • Nakonec přidáme nakrájená rajčata a promícháme
autor: Denisa Jeřábková