Avokádový dip Guacamole
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Coda Davida Šaška.
- Jedna miska
- Příprava: 10min
- Obtížnost I.
Ingredience:
- 2 avokáda dobře zralá „ready to eat“
- 1-2 menší stroužky česneku (utřený)
- 1 rajče nakrájené na mini kostičky (bez dužiny)
- 30 g jemně pokrájené šalotky
- Citrónová šťáva dle chuti
- Sůl dle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř
- 20 lístků čerstvého koriandru
- Na špičku nože posekané chilli papričky nebo pár kapek Tabasca
Postup:
- Avokádo oloupeme, vyndáme pecku, rozmačkáme vidličkou (nebo můžeme krátce a rychle umixovat)
- Ihned přidáme ostatní ingredience kromě rajčat
- Opět mačkáme a promícháváme vidličkou, dokud nevznikne jemnější pasta
- Pak přidáme rajčata a znovu promícháme
- Dáme vychladit a v zápětí podáváme
- Tento dip je nejlepší čerstvý, připravený tak hodinu předem
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.