Jehněčí kolínka na rozmarýnu
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Jehněčí kolínka - 4 ks
- Mrkev - 250 g
- Řapíkatý celer - 200 g
- Cibule -150 g
- Rajčatový protlak - 80 g
- Kuřecí vývar - 1,5 l
- Olivový olej - 1 dcl
- Čerstvý rozmarýn
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Jehněčí kolínka osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji v hrnci opečeme po všech stranách
- Na tento olej dále nasypeme nahrubo pokrájenou zeleninu a opečeme do zlaté až hnědé barvy
- Přidáme 2 lžíce protlaku, pár větviček rozmarýnu, ještě na základu dvakrát obrátíme a zalijeme kuřecím vývarem
- Vložíme kolínka a pomalu dusíme (ideálně pod pokličkou v troubě na 120°C asi 3 hodiny)
- Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku zredukujeme na požadovanou sílu, pak dochutíme
- Zeleninu uvnitř můžeme vycedit nebo podávat v omáčce
Poznámka:
- Pokud zeleninu vycedíme, můžeme podávat třeba se špenátem a bramborovým knedlíkem
- Jinak nám jako příloha poslouží sama zelenina
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.