Jitrocelový sirup

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Listy s kořínky jitrocelu - 1 kg
  • Cukr krystal - ¼ kg

Postup:

  • Čerstvě natrhaný jitrocel zbavíme stonku s květem a listy a kořínky dobře omyjeme
  • Nasekáme najemno, přidáme cukr, dobře promícháme, dáme do sklenice a zatížíme
  • Na slunném místě necháme odstát 2 dny
  • Propasírujeme přes sítko
  • Cukr vytáhne z jitrocelu šťávu a tu potom použijeme jako vitamínovou bombu třeba při nachlazení
  • Silice jitrocelu obecně blahodárně působí při problémech horních cest dýchacích
  • Užíváme po lžičkách několikrát denně
autor: Denisa Jeřábková