Jahodová polévka se sektem a citrónovou smetanou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Jahody - 600 g
- Cukr moučka - 80 g
- Sekt - 10 cl
- Zakysaná smetana - 160 g
- Citrón - ½ ks
- Čerstvá máta - 4 lístky
Postup:
- Jahody očistíme od stopek, čtyři dáme na stranu a zbytek rozmixujeme s ¾ cukru.
- Zakysanou smetanu vyšleháme se zbylým cukrem, citrónovou šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou.
- Do talíře servírujeme jahodovou polévku, jemně přelijeme sektem a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany.
- Zdobíme pokrájenými jahodami a natrhanými lístky máty.
Poznámky:
- Jahodovou polévku je nejlepší připravit dopředu a dobře vychladit.
- Sekt s polévkou dopředu nemícháme, protože alkohol s ovocem může začít rychle kvasit.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.