Jahodová žemlovka s kokosem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Na Jezerce Pavla Kýzra.

Ingredience - 4 porce:

  • 1 balení toastového chleba
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička másla + na vymazání pekáčku
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce – oddělený žloutek a bílek
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 0,5 kg větších čerstvých  jahod
  • 30 g moučkového cukru    

Postup:  

  • Troubu předehřejeme na 170 °C. 
  • V misce smícháme žloutky s tvarohem a  promícháme. 
  • Mléko spolu s máslem dáme ohřát. Od toustového chleba ořežeme kůrky. 
  • Jahody nakrájíme asi na 2 mm silné plátky nebo drobné kostičky. 
  • Malou zapékací misku vytřeme máslem. 
  • Toustový chléb namáčíme do vlažného mléka s máslem a vyložíme jím dno misky.
  • Na chléb navrstvíme 1:3 tvarohové směsi, 1:3 pokrájených jahod a posypeme kokosem a cukrem. 
  • Postup vrstvení 2x zopakujeme (chléb, tvaroh, jahody, kokos). 
  • V hrnci svaříme cukr s trochou vody. 
  • Z bílků vyšleháme sníh, který smícháme s cukrovým sirupem. Oslazený sníh vrstvíme navrch. 
  • Dáme zapéct do trouby asi na 20-25 minut.   
autor: Denisa Jeřábková