Pljeskavica s domácím ajvarem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Na Jezerce Pavla Kýzra.
Ingredience - 4 porce:
- 1⁄4 kg telecího masa
- 1⁄4 kg jehněčího masa
- 1⁄4 kg vepřového masa
- 1⁄4 kg hovězího masa
- svazek jarní cibulky
- sůl
- bílý mletý pepř
- mletá pálivá paprika
- mletá čubřica
- olej
Na Ajvar:
- 10 větších červených paprik
- 2 lilky
- 3 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- šťáva z 1 citrónu
- sůl a pepř
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kusy a semeleme v mlýnku nadvakrát.
- Osolíme a opepříme, přidáme špetku pálivé papriky, jarní cibulky pokrájenou nadrobno a čajovou lžičku koření čubřica.
- Směs důkladně promícháme.
- Z hotové směsi tvoříme oválné placky o váze cca 200 g a tloušťce půl centimetru.
- Potřeme je olejem a opečeme na grilovací pánvi, nebo dáme na gril.
- Ideální je podávat s pečeným nebo restovaným bramborem a paprikovým ajvarem.
Ajvar:
- Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to.
- Lilky podélně nařízneme a společně s paprikami pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut.
- Poté papriky dáme do igelitového sáčku a necháme zchladnout. Zapaří se a půjdou lépe oloupat.
- Lilky také necháme zchladnout a poté z nich vydlabeme dužinu.
- Oloupané papriky zbavíme jadřinců a spolu s dužinou z lilků a česnekem rozmixujeme.
- Přendáme do hrnce, přilijeme olej a vaříme na mírném ohni za stálého míchání do požadované husté konzistence.
- Poté vmícháme sůl, pepř a citrónovou šťávu a ještě chvilku povaříme.
- Necháme vychladnout a uchováváme v lednici.
- Ajvar podáváme jako přílohu k masu.
- Klidně ho udělejte z většího množství paprik, ať ho máte do zásoby. Použít se dá i na nakládání hermelínu, na těstoviny, na různé druhy pomazánek atd.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.