Pljeskavica s domácím ajvarem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Na Jezerce Pavla Kýzra.

Ingredience - 4 porce:

  • 1⁄4 kg telecího masa
  • 1⁄4 kg jehněčího masa
  • 1⁄4 kg vepřového masa
  • 1⁄4 kg hovězího masa
  • svazek jarní cibulky
  • sůl
  • bílý mletý pepř
  • mletá pálivá paprika
  • mletá čubřica
  • olej

Na Ajvar:

  • 10 větších červených paprik
  • 2 lilky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 citrónu
  • sůl a pepř

Postup: 

  • Maso nakrájíme na menší kusy a semeleme v mlýnku nadvakrát. 
  • Osolíme a opepříme, přidáme špetku pálivé papriky, jarní cibulky pokrájenou nadrobno a čajovou lžičku koření čubřica.
  • Směs důkladně promícháme. 
  • Z hotové směsi tvoříme oválné placky o váze cca 200 g a tloušťce půl centimetru. 
  • Potřeme je olejem a opečeme na grilovací pánvi, nebo dáme na gril.
  • Ideální je podávat s pečeným nebo restovaným bramborem a paprikovým ajvarem.

Ajvar: 

  • Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. 
  • Lilky podélně nařízneme a společně  s paprikami pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut. 
  • Poté papriky dáme do igelitového sáčku a necháme zchladnout. Zapaří se a půjdou lépe oloupat.
  • Lilky také necháme zchladnout a poté z nich vydlabeme dužinu. 
  • Oloupané papriky zbavíme jadřinců a spolu s dužinou z lilků a česnekem rozmixujeme. 
  • Přendáme do hrnce, přilijeme olej a vaříme na mírném ohni za stálého míchání do požadované husté konzistence. 
  • Poté vmícháme sůl, pepř a citrónovou šťávu a ještě chvilku povaříme. 
  • Necháme vychladnout a uchováváme v lednici. 
  • Ajvar podáváme jako přílohu k masu.  
  • Klidně ho udělejte z většího množství paprik, ať ho máte do zásoby. Použít se dá i na nakládání hermelínu, na těstoviny, na různé druhy pomazánek atd.
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Knížka Setkání s Karlem Čapkem je patnáctým knižním titulem Františka Novotného – básníka, publicisty a moderátora, člena Síně slávy Českého rozhlasu, držitele Medaile Karla Čapka, dvorního textaře legendární skupiny Spirituál kvintet. Setkání s Karlem Čapkem není odborná publikace, je to literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou. František Novotný původně připravil osmdesátidílný úspěšný rozhlasový cyklus, ve kterém si jako básník 21. století a rozhlasák přes hranici času povídal se spisovatelem století minulého, jemuž propůjčil hlas herec Luděk Munzar. Čapkovy odpovědi sestávaly z jeho esejů, fejetonů a novinových článků, vždycky soustředěných na nějaké zajímavé téma. Knížka z tohoto úspěšného rozhlasového cyklu vychází a vybírá z něj to nejlepší. Mnohá slova Karla Čapka jsou nanejvýš platná a aktuální i dnes. V každé době se mocní odvolávají na osobnosti dějin, aniž by si z jejich jednání vzali to podstatné – moudrost, poctivost a humanitu. Knížka Setkání s Karlem Čapkem je patnáctým knižním titulem Františka Novotného – básníka, publicisty a moderátora, člena Síně slávy Českého rozhlasu, držitele Medaile Karla Čapka, dvorního textaře legendární skupiny Spirituál kvintet. Setkání s Karlem Čapkem není odborná publikace, je to literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou. František Novotný původně připravil osmdesátidílný úspěšný rozhlasový cyklus, ve kterém si jako básník 21. století a rozhlasák přes hranici času povídal se spisovatelem století minulého, jemuž propůjčil hlas herec Luděk Munzar. Čapkovy odpovědi sestávaly z jeho esejů, fejetonů a novinových článků, vždycky soustředěných na nějaké zajímavé téma. Knížka z tohoto úspěšného rozhlasového cyklu vychází a vybírá z něj to nejlepší. Mnohá slova Karla Čapka jsou nanejvýš platná a aktuální i dnes. V každé době se mocní odvolávají na osobnosti dějin, aniž by si z jejich jednání vzali to podstatné – moudrost, poctivost a humanitu.