Pljeskavica s domácím ajvarem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Na Jezerce Pavla Kýzra.

Ingredience - 4 porce:

  • 1⁄4 kg telecího masa
  • 1⁄4 kg jehněčího masa
  • 1⁄4 kg vepřového masa
  • 1⁄4 kg hovězího masa
  • svazek jarní cibulky
  • sůl
  • bílý mletý pepř
  • mletá pálivá paprika
  • mletá čubřica
  • olej

Na Ajvar:

  • 10 větších červených paprik
  • 2 lilky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 citrónu
  • sůl a pepř

Postup: 

  • Maso nakrájíme na menší kusy a semeleme v mlýnku nadvakrát. 
  • Osolíme a opepříme, přidáme špetku pálivé papriky, jarní cibulky pokrájenou nadrobno a čajovou lžičku koření čubřica.
  • Směs důkladně promícháme. 
  • Z hotové směsi tvoříme oválné placky o váze cca 200 g a tloušťce půl centimetru. 
  • Potřeme je olejem a opečeme na grilovací pánvi, nebo dáme na gril.
  • Ideální je podávat s pečeným nebo restovaným bramborem a paprikovým ajvarem.

Ajvar: 

  • Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. 
  • Lilky podélně nařízneme a společně  s paprikami pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut. 
  • Poté papriky dáme do igelitového sáčku a necháme zchladnout. Zapaří se a půjdou lépe oloupat.
  • Lilky také necháme zchladnout a poté z nich vydlabeme dužinu. 
  • Oloupané papriky zbavíme jadřinců a spolu s dužinou z lilků a česnekem rozmixujeme. 
  • Přendáme do hrnce, přilijeme olej a vaříme na mírném ohni za stálého míchání do požadované husté konzistence. 
  • Poté vmícháme sůl, pepř a citrónovou šťávu a ještě chvilku povaříme. 
  • Necháme vychladnout a uchováváme v lednici. 
  • Ajvar podáváme jako přílohu k masu.  
  • Klidně ho udělejte z většího množství paprik, ať ho máte do zásoby. Použít se dá i na nakládání hermelínu, na těstoviny, na různé druhy pomazánek atd.
autor: Denisa Jeřábková