Dušená jehněčí nebo vepřová plec
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 1,2 kg jehněčí plece (nebo vepřové)
- 1 lžíce nasekané mrkve
- 2 lžíce cibule
- 1 lžíce celeru
- 250 ml suchého bílého vína
- 2 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn
- 1 ½ lžičky drceného jalovce
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Kousky masa osolíme, opepříme, posypeme jalovcem a vložíme do menšího rendlíku.
- Přilijeme víno, přisypeme zeleninu, rozmarýn, česnek a dusíme dále pod poklicí.
- Přibližně každou půl hodinu obracíme.
- Asi tak po dvou hodinách by mělo být maso měkké a šťáva zredukovaná.
- Pokud použijeme vepřové maso, doba vaření se nám přibližně o půl hodiny zkrátí.
- K tomuto pokrmu se nám výborně hodí třeba mačkané brambory nebo polentová kaše.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.