Okurková limonáda s chia semínky
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 1 salátová okurka nakrájená na kostky
- šťáva ze dvou citrónů
- menší lžíce sirupu z agáve (nebo asi 3 lžíce třtinového cukru)
- 1 ½ l studené vody
- 10 lístků máty
- 1 vrchovatá lžíce chia semínek
Postup:
- Okurku, vodu, agáve, mátu a citrónovou šťávu vložte to mixéru a dohladka umixujte.
- Přeceďte přes jemné síto do džbánu a vmíchejte chia semínka.
- Vložte do lednice a nechte ještě asi 30 minut vychladit.
- Občas promíchejte, aby se semínka oddělila, a také trochu nabobtnala.
- Před naléváním vždy nejprve zamíchejte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.