Mačkané jahody s hnědým melasovým cukrem

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience - 10 porcí:

  • 500 g čerstvých jahod, nebo v zimě mražených (očištěných, stopek bavených)
  • 80 g hnědého cukru Muscadavo
  • 200 g zakysané smetany 

Postup:

  • 200 g jahod a hnědý cukr rozmačkáme vidličkou, aby nám vznikla hrubší hmota tekuté konzistence.
  • Takto připravenou směs vložíme do lednice vychladit.
  • Do misky dáme cca 1 dl rozmačkaných jahod a lehce promícháme se cca 100 g zakysané smetany (pouze tak aby vznikla struktura odstínů barev světlá/tmavá jako u mramoru). 
  • Servírujeme jako součást dezertů ve sklenkách o obsahu přibližně 5 cl tak, že je naplníme vychlazenou jahodovou směsí cca 3 cm pod okraj, přidáme 2 cm jahodové směsi smíchané se zakysanou smetanou a zakončíme sedmimilimetrovou vrstvou vychlazené zakysané smetany krémové konzistence. 
  • Zdobíme lístkem máty.
autor: Denisa Jeřábková