Pomazánka z dýně
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.
Ingredience:
500 g dýně Hokkaidó, 3 stroužky česneku, 1 malá chilli paprička, 150 g vepřového sádla, špetka mletého kmínu, sůl, 3–5 lžiček citrónové šťávy
Postup:
Dýni očistíme od semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábeme semena a najemno nasekáme. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dýni, přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme.
Snížíme teplotu, přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citrónovou šťávou a necháme zchladnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.