Niva v oleji
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.
Ingredience:
1/2 lžičky citrónové kůry, 1 snítka čerstvé rozmarýny, 200 g sýru niva, 1 lžička barevného pepře, 1 ks chilli papričky, mletý černý pepř, olivový olej
Postup:
Nivu nakrájíme na větší kostky. Chilli papričku očistíme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Z očištěného citrónu nastrouháme kůru. Vymytou a vysušenou sklenici naplníme nakrájeným sýrem. Přidáme pepř, rozmarýn, citrónovou kůru a chilli papričku.
Pak vše zalijeme olivovým olejem tak, aby byl sýr zcela ponořený. Nivu necháme odležet alespoň 1 týden.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.