Francouzský koláč s cuketou a kozím sýrem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience:

280 g hladké mouky + na poprášení, 165 g studeného másla nakrájeného na kousky, 600 g cukety, 4 velká vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 2 stroužky česneku, 150 g kozího sýra, sůl a pepř

Postup:

Mouku, máslo a ¼ lžičky soli zpracujeme na drobenku. Vlijeme 8 lžic studené vody a uhněteme těsto. Vytvarujeme z něj kouli a dáme na 30 minut chladit v mikrotenovém sáčku do lednice.

Na lehce pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než 25 cm koláčová forma. Na válečku ho přeneseme do formy a s pomocí kousku těsta zatlačíme k okrajům tak, aby vznikla miska. Opět dáme na 20 minut vychladit do lednice.

Dno těsta lehce popícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi, aby se nám těsto v průběhu pečení nenafukovalo. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 20 minut. Potom sejmeme papír i fazole a pokračujeme ještě 5 až 10 minut, aby těsto zhnědlo.

Cuketu omyjeme a nastrouháme na struhadle najemno. Poté z ní přes cedník vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme do mísy, přidáme vejce, smetanu, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme a směs důkladně promícháme.

Poté směs naneseme na těsto a pečeme 20 až 25 minut na 180 stupňů. Krátce před koncem pečení na koláč nastrouháme kozí sýr a necháme ještě pár minut zapéct. Koláč je upečený, když nůž nebo špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Necháme ve formě zchladnout a podáváme.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.