Francouzský koláč s cuketou a kozím sýrem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.
Ingredience:
280 g hladké mouky + na poprášení, 165 g studeného másla nakrájeného na kousky, 600 g cukety, 4 velká vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 2 stroužky česneku, 150 g kozího sýra, sůl a pepř
Postup:
Mouku, máslo a ¼ lžičky soli zpracujeme na drobenku. Vlijeme 8 lžic studené vody a uhněteme těsto. Vytvarujeme z něj kouli a dáme na 30 minut chladit v mikrotenovém sáčku do lednice.
Na lehce pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než 25 cm koláčová forma. Na válečku ho přeneseme do formy a s pomocí kousku těsta zatlačíme k okrajům tak, aby vznikla miska. Opět dáme na 20 minut vychladit do lednice.
Dno těsta lehce popícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi, aby se nám těsto v průběhu pečení nenafukovalo. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 20 minut. Potom sejmeme papír i fazole a pokračujeme ještě 5 až 10 minut, aby těsto zhnědlo.
Cuketu omyjeme a nastrouháme na struhadle najemno. Poté z ní přes cedník vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme do mísy, přidáme vejce, smetanu, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme a směs důkladně promícháme.
Poté směs naneseme na těsto a pečeme 20 až 25 minut na 180 stupňů. Krátce před koncem pečení na koláč nastrouháme kozí sýr a necháme ještě pár minut zapéct. Koláč je upečený, když nůž nebo špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Necháme ve formě zchladnout a podáváme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.