Vepřové plecko se švestkovou omáčkou
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 1 kg očištěné vepřové plece
- 150 g na měsíčky nakrájené cibule
- 250 g sušených švestek
- 1 lžíce povidel
- malý kousek skořice celé
- sůl s pepř
- vývar z vepřového kolene na podlévání
Postup:
Cibuli, švestky, povidla, skořici vložíme do pekáče. Maso dobře osolíme, opeříme a přidáme k ostatním ingrediencím. Mírně podlijeme a vložíme do předehřáté trouby asi na 160 stupňů.
Za občasného obracení a podlévání pečeme asi 2 hodiny. Pak omáčku propasírujeme, případně trochu povolíme vývarem a dochutíme solí. Při podávání maso krájíme na plátky a přeléváme omáčkou.
Pokud maso má tendenci se připalovat, doporučuji použít v troubě poklici.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.