Zadělávané dršťky na pivu
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Hovězí dršťky 1 kg
- Máslo 125 g
- Mouka hladká 50 g
- Kuřecí vývar 5 dcl
- Česnek 50 g
- Silné světlé pivo 1 dcl
- Sůl
- Pepř
- Majoránka
- Drcený kmín
Postup:
Dršťky dobře propláchneme a v nesolené vodě vaříme asi 10 minut. Tento postup přibližně 4 krát opakujeme, abychom je zbavili příliš silného aroma. Když je máme povařené ve čtyřech vodách, napustíme pátou, osolíme a dršťky vaříme pomalu několik hodin doměkka.
Uvařené dršťky nakrájíme na nudličky.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme kuřecím vývarem, přidáme sůl, pepř, drcený česnek, drcený kmín, majoránku a krájené dršťky.
Společně provaříme několik minut. Na poslední minutku přilijeme světlejší silné pivo a po krátkém provaření podáváme.
Dršťky jsou velice aromatické. Abychom elimininovali jejich zápach, můžeme je koupit již dopředu uvařené.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.