Cuketová polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.
Ingredience:
- 60 ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
- hrst bazalkových lístků, nasekaných
- mořská sůl a mletý bílý pepř
- 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1 cm plátky
- 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 60 ml smetany na vaření
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané
- 50 g strouhaného parmazánu
Postup:
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.