Hruška marinovaná v portském víně
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.
Ingredience:
- 4 celé hrušky
- 300 ml portského vína
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 hvězdička badyánu
- 1 celá skořice skořice
- plátek kůry z bio citrónu
- špetka nového koření
Postup:
Víno spolu s cukrem a kořením pomalu vařte a zredukujte na třetinu původního objemu. Sceďte.
Hrušky oloupejte, dejte do nádoby se studenou vodou, aby nezačaly hnědnout. Pomocí hrubé strany houbičky zbruste povrch každé hrušky tak, aby byla krásně hladká a zmizely stopy po škrabce. Každou hrušku s poměrnou částí redukce, dejte do sáčku, odsajte vzduch a ponořte do lázně vyhřáté na 80°C na 30 minut, nebo dokud nebudou na dotek měkké.
Pokud nemáte sous vide lázně, můžete tuto vodní lázeň imitovat v hrnci s horkou vodou (80°C), která ze sáčku vytlačí bubliny a umožní marinádě proniknout do každého póru hrušky, tak toto zvládnete i bez vakua.
Hotové hrušky vyjměte ze sáčků, zbylou tekutinu slijte do malého hrnce a znovu zredukujte do konzistenci sirupu.
Servírujte ideálně hrušku teplou s horkou vinnou redukcí a některou z navrhovaných příloh - domácí vanilkový krém, zmrzlina s vlašskými ořechy, nebo krém z mascarpone. Ale i vychlazená se může servírovat později a bude stále lahodná.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.