Hruška marinovaná v portském víně

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience:

  • 4 celé hrušky
  • 300 ml portského vína
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 celá skořice skořice
  • plátek kůry z bio citrónu
  • špetka nového koření

Postup:

Víno spolu s cukrem a kořením pomalu vařte a zredukujte na třetinu původního objemu. Sceďte.

Hrušky oloupejte, dejte do nádoby se studenou vodou, aby nezačaly hnědnout. Pomocí hrubé strany houbičky zbruste povrch každé hrušky tak, aby byla krásně hladká a zmizely stopy po škrabce. Každou hrušku s poměrnou částí redukce, dejte do sáčku, odsajte vzduch a ponořte do lázně vyhřáté na 80°C na 30 minut, nebo dokud nebudou na dotek měkké.

Pokud nemáte sous vide lázně, můžete tuto vodní lázeň imitovat v hrnci s horkou vodou (80°C), která ze sáčku vytlačí bubliny a umožní marinádě proniknout do každého póru hrušky, tak toto zvládnete i bez vakua.

Hotové hrušky vyjměte ze sáčků, zbylou tekutinu slijte do malého hrnce a znovu zredukujte do konzistenci sirupu.

Servírujte ideálně hrušku teplou s horkou vinnou redukcí a některou z navrhovaných příloh - domácí vanilkový krém, zmrzlina s vlašskými ořechy, nebo krém z mascarpone. Ale i vychlazená se může servírovat později a bude stále lahodná.

autor: Denisa Jeřábková