Salát Coleslaw

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Pavla Kyzra.

Ingredience:

  • 1 bílé zelí
  • 2 mrkve
  • (1 šalotka)
  • 6 - 8 lžic majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička hořčice
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Zelí zbavte vnějších listů a nastrouhejte na jemné nudličky nebo na hrubější nudličky, které ještě párkrát překrojíte příčně. Mrkve očistěte a nastrouhejte také na tenké nudličky. Pokud salát připravujete k okamžitému servírování, přidejte i na jemné kostičky nakrájenou šalotku, ale v případě, že ho plánujete servírovat později, šalotku či jiný druh cibule nedávejte, způsobila by, díky svému rychlému rozkladu, nepříjemnou chuť.

Smíchejte všechny zbývající ingredience na dresink. Se solí a pepřem zacházejte podle chuti, ale nezapomeňte, že vždy můžete salát později ještě dosolit a opepřit.

Dobře promíchejte zeleninu s dresinkem. Můžete podávat ihned, ale ideálně nechte odležet alespoň hodinu v lednici.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.