Polévka z červené řepy
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Pavla Kyzra.
Ingredience:
- červená řepa 700 g
- brambory 200 g
- cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 1 l
- zakysaná smetana
- vinný ocet 2 lžíce
- kopr
- sůl
- pepř
Postup:
Červenou řepu společně s bramborami a cibulí očistěte a nakrájejte na kostičky. Pod hrncem si pořádně zatopte a přidejte dvě lžičky olivového oleje. Není potřeba používat extra virgin, ten je totiž lisovaný za studena a tepelným zpracováním ztrácí všechny své vlastnosti, pro které ho nazýváme extra virgin. Bylo by to jen zbytečné plýtvání. Jakmile máte olej rozehřátý, přidejte řepu, brambory i cibuli a společně restujte přibližně 10 minut. Zalijte vývarem a nechte na středním plameni lehce probublávat alespoň 20 až 30 minut.
Když máte všechno uvařené doměkka, použijte tyčový mixér a vše rozmixujte. Když budete chtít mít polévku opravdu jemnou, můžete ji přepasírovat přes jemné sítko. U řepy a brambor ale nehrozí, že by tam byly nějaké tvrdé části, takže pasírování není nutné. Polévku nezapomeňte osolit a opepřit. Na závěr přidejte vinný ocet.
Podávejte s čerstvě nasekaným koprem. Pro zjemnění můžete ozdobit lžičkou zakysané smetany.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka