Pikantní papriková klobása

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Vepřový bůček  4 kg
  • Vepřové laloky  2 kg
  • Hovězí krk  2 kg
  • Vepřová střeva  15 m
  • Voda  3 dcl
  • Sladká paprika  50 g
  • Pálivá paprika  50 g
  • Česnek  200 g   
  • Drcený kmín  20 g                            
  • Sůl 150 g

Postup:

Vepřový bůček a laloky nakrájíme na drobné kostičky. Hovězí maso dvakrát pomeleme najemno, přidáme ledovou vodu a prudkým krouživým pohybem několik minut šleháme, dokud se nevytvoří konzistentní lepivá hmota. Do nakrájených vepřových kostiček nasypeme sladkou a pálivou papriku, kmín, drcený česnek a sůl. Dobře promícháme.

Poté už jen opatrně zapracujeme vyšlehané hovězí. Ne dlouho, protože by se nám maso v klobáse dělilo.

Na mlýnek na maso nasadíme nástavec na plnění klobás a navlékneme na něj dobře vyprané vepřové střevo, které na konci uvážeme. Naplníme střevo tak, aby v něm nebyl zbytečný vzduch. Necháme odležet v lednici.

Druhý nebo třetí den vkládáme do teplé udírny a pomalu je udíme asi 14 hodin na 50 °C na bukovém dřevě. Uzení můžeme též rozložit do dvou dnů.

autor: Denisa Jeřábková