Vepřová panenka v zázvorové marinádě

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

500 g vepřové panenky

Na marinádu:

4 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce švestkových povidel
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce medu
kůra a šťáva z 1 pomeranče a z 1 citronu
2 kousky čerstvého zázvoru
sůl na dochucení

Postup:

1. Všechny suroviny na marinádu důkladně promíchejte v dostatečně velké míse. Vložte očištěnou vepřovou panenku a nechte ji marinovat nejmíň hodinu, klidně i přes noc.

2. Troubu předehřejte na 200 °C a nasucho rozehřejte pánev, kterou můžete dát i do trouby. Vyjměte maso z marinády a zprudka ho ze všech stran opečte dozlatova (povrch se zatáhne a maso zůstane uvnitř pěkně šťavnaté).

3. Poté pánev s vepřovým přemístěte do trouby, přilijte marinádu a pečte asi 15 minut, aby maso pěkně zkřehlo. Během pečení ho občas přelijte marinádou nebo trochou vody.

Poznámka:

Ideální přílohou je jasmínová rýže posypaná čerstvým koriandrem.

autor: Denisa Jeřábková