Vepřová panenka v zázvorové marinádě
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.
Suroviny:
500 g vepřové panenky
Na marinádu:
4 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce švestkových povidel
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce medu
kůra a šťáva z 1 pomeranče a z 1 citronu
2 kousky čerstvého zázvoru
sůl na dochucení
Postup:
1. Všechny suroviny na marinádu důkladně promíchejte v dostatečně velké míse. Vložte očištěnou vepřovou panenku a nechte ji marinovat nejmíň hodinu, klidně i přes noc.
2. Troubu předehřejte na 200 °C a nasucho rozehřejte pánev, kterou můžete dát i do trouby. Vyjměte maso z marinády a zprudka ho ze všech stran opečte dozlatova (povrch se zatáhne a maso zůstane uvnitř pěkně šťavnaté).
3. Poté pánev s vepřovým přemístěte do trouby, přilijte marinádu a pečte asi 15 minut, aby maso pěkně zkřehlo. Během pečení ho občas přelijte marinádou nebo trochou vody.
Poznámka:
Ideální přílohou je jasmínová rýže posypaná čerstvým koriandrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka