Tenthug - tibetská polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Bistra WOKER Tomáše Stehlíka.
Suroviny:
1 lžíce nasekané šalotky, česneku a chilli
200 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky
1 lžíce rostlinného oleje
1 menší mrkev nakrájená na nudličky
1 stonek řapíkatého celeru nakrájeného na nudličky
1 lžíce tmavé houbové sójové omáčky
500 ml kuřecího vývaru
Postup:
1. Šalotku, česnek a zeleninu orestujte na oleji, přidejte chilli, sójovou omáčku a zalijte vývarem.
2. Přiveďte k varu a dovnitř namačkejte nudle.
3. Ochuťte solí a pepřem.
Na nudle:
200 g hladké mouky
1 vejce
50 až 70 ml vody
1 lžíce oleje na potření těsta
Postup:
1. Mouku, vejce a vodu smíchejte do hladkého těsta a rozdělte na dvě části. Potřete je olejem a nechte pod potravinovou fólií odpočinout cca 1 hodinu v pokojové teplotě.
2. Těsto rozmačkejte mezi palci na delší placku a rukama vytáhněte asi 90 cm dlouhou a 2 cm širokou nudli. Z ní mezi prsty vymačkejte flíčky přímo do hotové polévky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.