Pomazánka z kozího sýra a avokáda

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

2 ks avokáda
kůra a šťáva z 1 limetky
100 g čerstvého měkkého kozího sýra
2 lžíce majonézy
sůl
čerstvě namletý černý pepř
3 lžíce čerstvého koriandru
1/4 hrnku kuřecího vývaru
2 lžičky želatiny v prášku
1 velký vaječný bílek

Postup:

1. Dužinu avokád lžící vydlabejte do mísy mixéru. Přidejte limetovou kůru a šťávu, kozí sýr a majonézu. Mixujte do hladké hmoty, ochuťte solí a pepřem a vmíchejte čerstvý jemně nasekaný koriandr.

2. V malém hrnci ohřejte vývar, vmíchejte želatinu, dokud se nerozpustí. Všlehejte roztok do avokádové směsi.

3. V míse vyšlehejte bílek dotuha a pomalu vmíchejte do připravené směsi.

4. Pomazánku rozdělte do čtyř servírovacích misek nebo jedné servírovací mísy, přikryjte fólií a dejte do lednice, aby se chutě spojily. Ozdobte koriandrem a podávejte s toustem nebo chlebem, podle své chuti.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.