Pikantní krevety v tomatové omáčce

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Suroviny:

1 kg krevet
6 cl olivového oleje
3 dcl rajčatového džusu
2 dcl bílého vína
100 g másla
2 sušené chilli papričky
30 g česneku
2 rajčata
sůl a pepř

Postup:

1. Krevety očistěte z krunýřů a nechte jen zadní ocásek, za který se drží při jídle. Osušte.

2. V pánvi rozehřejte olivový olej, krevety zprudka opečte, oheň ztlumte, osolte a opepřete.

3. Přidejte sekaný česnek. Opékejte ho jen chvíli, aby pustil chuť, ale nebarvil se.

4. Zalijte vínem a rajčatovým džusem. Minutku povařte a přidejte na plátky krájené rajské jablíčko a máslo krájené na kostičky.

5. Už jen kratičce provařte, dochuťte a podávejte.

Poznámky:

Krevety se upravují opravdu jen krátce, aby si zachovaly čerstvou chuť a jemně chrupavou konzistenci. Trvá to maximálně pár minut. Kupujte krevety nevařené. Já používám 13/15 lb, to je 30 – 36 ks /kg. Větší krevety ještě zbavte střívka, které je v hřbetu pod krunýřem.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.