Šnečí polévka s pórkem a slaninou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Suroviny:
400 g šnečího masa ve slaném nálevu
150 g másla
30 g mouky
1,5 l kuřecího vývaru
2 dcl smetany
1 pórek
100 g anglické slaniny
sůl a pepř
Postup:
1. V hrnci nechte rozpustit polovinu másla. Z něj a z mouky připravte světlou jíšku. Zalijte teplým kuřecím vývarem a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete a 15 minut povařte.
2. Přidejte polovinu tělíček šneků a smetanu. Provařte ještě pár minut.
3. Dochuťte a ponorným mixérem polévku rozmixujte s na kostky nakrájeným máslem.
4. Na vedlejší pánvi roztavte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu. Na ní prohřejte zbytek šnečích tělíček a na plátky nakrájenou bílou část pórku.
5. Při servírování na talíř vkládejte do polévky směs šneků, slaniny a pórku.
Poznámka:
Šneci ve slaném nálevu jsou běžně k dostání v obchodech s francouzským a italským sortimentem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.