Chřest s holandskou omáčkou a máslovou strouhankou
Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný z restaurace Vidličky a nože. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.
Suroviny na 4 porce:
1 kg bílého královského chřestu
4 žloutky
300 g másla
100 g cukru
Sůl a pepř
1 kg brambor
pažitka
strouhané bílé pečivo
citrónová šťáva
Postup:
1. Očištěný bílý chřest vložte celý do vroucí vody se solí, cukrem a máslem a vařte 5 - 8 minut.
2. Žloutky s pár kapkami citrónové šťávy vyšlehejte v páře na dvojnásobek objemu. Odstavte a přišlehejte rozpuštěné máslo. Dochuťte pepřem a solí.
3. Strouhanku opečte na másle. Podávejte s vařenými bramborami posypanými pažitkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.