Hovězí líčka s bramborovým pyré a máslovou karotkou
Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař restaurace Vidličky a nože Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.
Suroviny na 4 porce:
1kg hovězích líček
300 ml červeného vína
200 g rajčatového protlaku
1 kg kořenové zeleniny
200 g cibule
1 kg brambor
200 g másla
100 g cukru
divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list)
snítka tymiánu
sůl
olej
Postup:
1. Očištěnou kořenovou zeleninu s cibulí a divokým kořením orestujte na oleji dozlatova, přidejte protlak, mírně zarestujte a vložte očištěná hovězí líčka. Zalijte červeným vínem a duste doměkka.
2. Líčka vyjměte, zeleninu rozmixujte a propasírujte zpět na maso.
3. Uvařené brambory rozmačkejte s máslem do hladkého pyré. Mrkev na plátky poduste na másle se špetkou soli a cukru.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka