Nepravá želví polévka
Želví polévka je stále považována za jednu z nejexkluzivnějších polévek na světě. Jenže želv povážlivě ubývá a tak želví maso raději nahradíme hovězí oháňkou. Máme pro vás má recept, který pochází z Kuchařek první republiky.
Suroviny:
750 g hovězí oháňky
250 g hovězích kostí
100 g kořenové zeleniny (kousek celeru, mrkev, petržel)
sůl
pár kapek madeirského (nebo jiného sladkého dezertního) vína
hladkolistá petrželka
Na žloutkové knedlíčky:
5 žloutků z natvrdo uvařených vajec
150 g hladké mouky
sůl
Postup:
1. Omyté oháňky a kosti zalijte ve velkém hrnci 2 litry studené vody, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, trochu osolte, uveďte do varu a pak na mírném plameni vařte nejméně 2 hodiny (klidně i víc), až bude maso úplně měkké.
2. Vývar sceďte, maso oberte z kostí, zbavte nevzhledných částí a vraťte spolu se zeleninou zpět do polévky. Dochuťte solí a vínem.
3. Přísady na knedlíčky utřete v misce na tvárnou hmotu a pak tvarujte malé knedlíčky. Povařte je asi 10 minut v mírně osolené vodě, rozdělte do misek nebo do talířů a zalijte vývarem. Na talíři polévku posypte najemno nakrájenou petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.