Zeleninový salát s naklíčenými luštěninami
Raw food neboli živá strava je ta, která neprošla tepelnou úpravou, tedy zahřátím nad 45°C. Dnes patří snad k nejdiskutovanějším trendům ve světě výživy. Lidé už mají totiž dost umělých barviv, umělých sladidel, konzervantů, emulgátorů a průmyslově zpracovaných potravin, a proto se snaží začlenit do svých jídelníčků víc přirozenosti a přírody. Propagátorka raw stravy Zdenka Malotová pro nás dnes vybrala jednoduchý recept na zeleninový salát.
Suroviny:
zelenina: mrkev, ředkvičky, zelená cibulka, žlutá paprika, hlávkový salát
naklíčená čočka, mungo, cizrna
oblíbená semínka a ořechy
trochu za studena lisovaného oleje
pokud jsou děti zvyklé na slané dochucení, přidejte sojovou omáčku, umeocet nebo růžovou sůl
Postup:
1. Luštěniny namočit přes noc alespoň do čtyřnásobného množství vody, ráno vodu slít a následující 2 - 3 dny jen ráno a večer proplachovat a nechat v pokojové teplotě klíčit.
2. Zeleninu nakrájet, přidat předem namočená semínka a ořechy a smíchat.
3. Servírovat do více mističek, aby si děti mohly vše samostatně ochutnat a vybrat, co jim chutná.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka